Szegedi Mamut kajszi
Szegedi Mamut kajszi
A Szegedi mamut az óriás fajtakör talán legrégebbi tagja, tájfajta, itt alakult ki, természetes módon.
Érési idő: 3-5 nappal a Magyar kajszi előtt érik, július közepén.
Gyümölcse: nagy-igen nagy, 50-60 gramm tömegű. Héja molyhos, narancssárga alapon kárminpiros fedőszínnel mosott. Húsa rostos, bő levű, kellemes ízű, közép kemény állományú, könnyen puhul. Magbele édes. A- és C-vitamin-tartalma (10 mg) igen magas. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Hasznos niacin- és folsav-forrás. Értékes sok sárga béta-karotinja miatt is. A benne lévő kénnek szerepe van jellegzetes savanykás édes ízének kialakításában. Káliumban is rendkívül gazdag, napi káliumigényünket bőven fedezi. Található benne továbbá kalcium, foszfor és sok más fontos elem.
Termőképessége jó, későn fordul termőre. Alternálásra hajlamos, fagyra érzékeny. Ne tegyük fagyzugos területekre. Talajban nem válogat, ideális termőhelye a meleg alföld, vagy a fagylefolyásos dombvidék.
Porzói: Ceglédi Piroska, Magyar kajszi, Ceglédi bíbor