Nagykörösi Óriás kajszi
Nagykőrösi Óriás kajszi
Érési idő: a Magyar kajszi előtt 5-7 nappal érik (július közepén).
Gyümölcse: nagy vagy igen nagy, 50-80 gramm tömegű. Héja narancssárga, napos oldalán és a kocsány környékén élénk kárminpirossal mosott, finoman pontozott. Húsa világos narancssárga, lédús, olvadó, teljesen éretten aromás, közép kemény. Az egyik legfinomabb kajszi.
Magbele édes. A- és C-vitamin-tartalma (10 mg) igen magas. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Hasznos niacin- és folsav-forrás. Értékes sok sárga béta-karotinja miatt is.
Termőképessége: bőtermő, de nem rendszeresen terem.
Ellenállóképesség: A fagyot nem bírja, ha rosszkor kapja el virágzásban egy talajmenti fagy, képes a teljes termést eldobni. Ilyenkor viszont a következő évben “behozza”.
Porzói: Ceglédi bíborkajszi, Magyar kajszi, Ceglédi piroska