Nagykörösi Óriás kajszi

Dísznövény kertészet

Nagykőrösi Óriás kajszi

Érési idő: a Magyar kajszi előtt 5-7 nappal érik (július közepén).

Gyümölcse: nagy vagy igen nagy, 50-80 gramm tömegű. Héja narancssárga, napos oldalán és a kocsány környékén élénk kárminpirossal mosott, finoman pontozott. Húsa világos narancssárga, lédús, olvadó, teljesen éretten aromás, közép kemény. Az egyik legfinomabb kajszi.

Magbele édes. A- és C-vitamin-tartalma (10 mg) igen magas. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Hasznos niacin- és folsav-forrás. Értékes sok sárga béta-karotinja miatt is.

Termőképessége: bőtermő, de nem rendszeresen terem.

Ellenállóképesség: A fagyot nem bírja, ha rosszkor kapja el virágzásban egy talajmenti fagy, képes a teljes termést eldobni. Ilyenkor viszont a következő évben “behozza”.

Porzói: Ceglédi bíborkajszi, Magyar kajszi, Ceglédi piroska

Alkategória: 
Kajszi barack